Dette bør læses inden anskaffelse af en Bichon Havanais

 

Anskaffelse af hund.

Der er mange ting, som bør overvejes inden anskaffelse af en hund.

Hvis du er til lykkeposer, kan du anskaffe ”en hul i hækken hund”, og se hvad den udvikler sig til.

 

Hvis du uden planlægning anskaffer dig den racehund, som er til salg, og tilfældigvis passer til din økonomi her og nu, så får du også efterfølgende at se, hvad den udvikler sig til.

 

Køb af en lille raceren selskabshund kræver planlægning, og hvis du beslutter dig til, at det skal være Bichon Havanais, må du forvente at du kan komme til at vente en tid, før der er hvalpe til salg fra de blodlinier, som du kunne tænke dig at have selskab af.

 

Fra kennel, køkkenopdræt, import eller hundehandler.

Hvis du ikke har hundevenner i udlandet samt erfaring med import og reglerne om privat import og stambogsføring i Danmark, kan dette give dig nogle uventede oplevelser.

 

Køb af en hund gennem en mellemhandler er i orden hvis du selv eller dine venner har stor erfaring i racen, og du er i besiddelse af en chipaflæser, så du kan kontrollere at hund og papirer passer sammen; men vær på vagt, hvis prisen er væsentlig lavere end markedsprisen.

 

Driver man virksomhed i Danmark, er der regler for hvornår man skal være momsregistreret, og skulle ens virksomhed give et overskud, skal indtægten beskattes.

 

Hvis der i en husstand med 3 eller flere tæver på et år bliver solgt 3 eller flere hvalpekuld, betragtes det som erhverv, og man skal efterleve diverse veterinærkrav.

 

Når man på et år sælger mindre end 3 hvalpekuld, er der ikke godkendelseskrav, og heller ikke krav om tilsyn af dyrlæge.

 

Nogle hvalpekøbere får på et tidspunkt lyst til at få et kuld hvalpe, og når der efter samråd med en professionel opdrætter bliver valgt en egnet hanhund, kan dette være et godt valg.

 

Der findes ”opdrættere”, som sælger mere end 2 hvalpekuld på et år, og som ikke ønsker at efterleve landets lovgivning. De sælger typisk uden stambog og bruger fra gang til gang forskellige mobiltelefonnumre. Der en risiko for at forholdet til dig efter betaling er det samme som til landets lovgivning.

 

Vores råd er, at du anskaffer hvalp fra en anerkendt kennel.

 

Hvorfor Bichon Havanais?

 

Hvis du først har prøvet samværet med denne ikke særlig kendte lille selskabshund, så forstår du hvorfor der er mennesker, der venter i måneder for at få ønskehunden. Der er faktisk en del, som efter pasning af vennernes hund har anskaffet en Bichon Havanais. Den skal nok sørge for øjenkontakt med dig, hurtigt og med meget ynde er den oppe på den stol, som du var på vej til at indtage, eller den venter og springer op i skødet på dig eller den springer op på sofabordet efter en tur rundt i stuen med hurtige elegante spring op og ned fra møblerne. Nu handler det jo om opdragelse, så det er dig der bestemmer, hvad din hund skal have lov til. Selv om en Bichon Havanais er en lille hund, så har den behov for mental og fysisk udfoldelse. Det er en god ide, at opsætte forskellige udfordringer i den indhegnede hundegård. Hvis hund og ejer udfører forskellige ting sammen, som f.eks. tager til lydighedsdressur eller agillity, så styrkes venskabet. Husk det er en pelshund, og pelsen ordner ikke sig selv. Bichon Havanais kaldes ind imellem silkehund, da pelsen på en velsoigneret hund føles som silke.

  

Forberedelser

 

Det er normalt at betale et depositum ved reservation af en hvalp.

 

Når hvalpen afhentes, bør der følge noget af dens foder med, så du kan foretage et skift over mindst 5 dage med langsom iblanding af det nye foder.

 

Der bør også følge tæppe eller legetøj med duft af miljøet med, og inden du forlader opdrætteren har du fået vist hvordan du klipper klør, samt udtrækning af hår i øregang. Opdrætteren kan også vise dig hvordan pelsplejen udføres, samt klipningen af pelsen omkring poterne, så de ikke bliver skidtsamlere. Du bør lytte til hvilke redskaber, shampo med mere opdrætteren mener du får brug for.

 

Du bør også have taget stilling til, om hvalpen skal have sin egen etværelses for ophold når du ikke er til stede. Hvalpen vil holde af det, og du behøver ikke være bange for ledninger og lignende; men det må aldrig blive en skammekrog, og der skal tages kontakt til hunden når du har været borte.

 

Anskaf mad og vandskål, samt regulerbart lille halsbånd eller sele med line. Vent med den lange udtræksline til senere, din hvalp skal først lære at følges med dig når den er i snor.

 

Hvis du har have, så lav en mindre indhegning, så hvalpen hurtigt kan komme ud for at besørge. Husk du skal med så du kan rose din hvalp.

 

Vent indtil hvalpen er 12 uger gammel med at købe godbidder, du bør bruge dens gode hvalpefoder som godbidder ved belønning.

 

Hvalpen ankommer

 

Den daglige fodermængde skal fordeles over mindst 4 måltider, når hvalpen er 8 uger gammel og i hele hundens levetid skal den have adgang til rent frisk drikkevand.

 

Når hvalpen har sovet, spist eller leget skal den i de første uger ud for at besørge.

 

Det er vigtigt i samværet med hvalpen at vænne den til, at du må røre den overalt såsom at kikke og mærke på tænder, klør og ører, samt frisere og børste pelsen.

 

Find en god dyrlæge inden du står i en nødsituation. De fleste sender bud, når det er tid for genvaccination, så du ikke selv behøver at tænke på det.

 

Hold kontakten ved lige med opdrætteren, her koster gode råd intet.